Mellba, una història tràgica

Mellba i cadells a l'Alt Àneu · Foto: DAAM
Mellba i cadells a l’Alt Àneu · Foto: DAAM

La Mellba és una altra dels nostres protagonistes. Va ser la segona femella alliberada el 1996. Capturada a Eslovènia el 5 de juny de 1996 va ser traslladada seguidament als Pirineus centrals i alliberada a Melles, amb una edat de 4 anys i 85 kg de pes. Com Ziva, va venir prenyada d’Eslovènia i va tenir 3 cadells el gener de 1997: el mascle Boutxy, la femella Caramelles i Medved, del qual no se’n va conèixer ni el sexe ni l’ascendència. En canvi, de Boutxy i Caramelles sabem que són fills de Pyros.

Després de passar unes tres setmanes a l’Alt Àneu, on la familia va ser observada, fotografiada i filmada, van tornar a França a principis de juliol de 1997 i, poc després, el 27 de setembre del mateix any, Mellba va morir a causa dels trets d’un caçador al Pic du Gar, Alta Garona, a França. Sembla ser que en aquell moment només portava dos cadells, Boutxy i Caramelles (Medved havia desaparegut i segurament ja era mort), que es van quedar orfes amb només 8 mesos d’edat, però van sobreviure i van arribar a ser adults. De fet, actualment, Caramelles és una de les femelles amb més éxit reproductor dels Pirineus. Ja parlarem molt d’aquesta fantàstica femella més endavant.

La gendarmeria francesa va obrir una investigació sobre la mort de Mellba i va concloure que el caçador havia actuat en legítima defensa i que l’óssa, segurament per defensar els seus cadells, va carregar contra el caçador, que li va disparar a pocs metres de distància. Aleshores ja es va destacar el fet que el caçador no havia actuat d’una manera adequada quan va advertir la presència de la femella. Aquest serà un altre tema que també comentarem properament.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.